woensdag 27 december 2017

Vitamines en mineralen

Heel lang heb ik helemaal geen vitamines geslikt. Ik vond dat volwaardige voeding genoeg voedingsstoffen moest bevatten om mijn vitaminebehoeften en behoefte aan mineralen te dekken.
Waarom zou je dan geld uitgeven aan pillen die niet nodig zijn?

Sinds 5 jaar slik ik vitamine D en vitamine B12.
Met vitamine D ben ik begonnen omdat het geadviseerd wordt voor vrouwen vanaf 50 jaar om extra vitamine D te slikken. Ik begon 10 jaar te laat, maar dat was omdat ik niet wist wat het advies van het voedingscentrum was.
Vitamine B12 slik ik ook sinds 5 jaar, nadat bekend werd dat langdurig gebruik van het medicijn metformine (= voor diabetes) gebrek aan vitamine B12 kan geven. Ik slik metformine, dus wat extra vitamine B12 kan geen kwaad.

Sinds ik vrijwel uitsluitend vegetarisch eet, ben ik begonnen met ijzertabletten in combinatie met vitamine C. Vitamine C zorgt voor een betere opname van de ijzer.
Dan vraag je je misschien af: kun je niet beter een multivitamine preparaat slikken?
Bij mijn weten zijn er wel multivitamines voor ouderen, maar niet speciaal afgestemd op wat ik wil hebben, er zit vaak te weinig ijzer in en/of te weinig B12.

Dan vraag je je misschien af, wat kosten die 4 tabletten die jij nu slikt?  

per dag
ijzer 0,0249
C 0,0056
B12 0,0018
D, hoge dosering 20 microgram 0,0133
            totaal 0,0456

Het totaalbedrag per dag is dus ongeveer 4,5 cent. In feite is het bedrag lager, want ik deze tabletten altijd koop tijdens acties. Ook deze week is er weer een actie bij Kruidvat (geen financiële belangen hoor!), waarbij het 2e potje voor de halve prijs is.  Als ik de kosten van de gebruikte vitamines omreken per maand en uitga van de actieprijzen, dan betaal ik 1 euro en 4 eurocent per maand.


Ter aanvulling, naar aanleiding van reacties:

Een bevriende diëtiste deed een opleiding orthomuleculaire therapie en ik mocht een jaar lang één van haar proefpersonen zijn. Ze deed een intake om te bepalen wat ik nodig had en schreef toen vitamines en mineralen in hoge doses voor (dat is wat orthomuleculaire therapie in feite is: hoge doses vitamines en mineralen van hoge kwaliteit). Ik kreeg gratis dure pillen en mocht om de paar maanden vertellen hoe ik mij daar op voelde. Ik heb 12 jaar geleden voor honderden euro's pillen geslikt. Ik moet helaas zeggen dat ik mij niet beter voelde na maanden met veel dure pillen.
Ik voelde mij nog net zo als anders, net zo vaak verkouden en ik had net zo vaak andere klachten.
Waarschijnlijk had ik helemaal geen tekorten en te veel heeft geen effect.

20 opmerkingen:

  1. Wel eens n duurder merk geprobeerd? Uit ervaring weet ik dat de magnesiumpillen v kruidvat of etos bijv. geen effect te werk stelligen terwijl als je de duurdere neemt je echt verschil merkt in je spieren.
    Geen idee of dit ook bij b12 c d etc. zo werkt, maar anders gooi je dagelijks 5ct weg en krijg je nog je vitamines niet binnen. Je bent vrij regelmatig niet fit dus misschien het proberen een keer waard?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik slik ook supplementen, ben er wel wat meer aan kwijt. Vooral omdat ik andere merken slik. Veel goedkopere supplementen bevatten anorganische elementen die een goede opname belemmeren.
    Ik slik d, b-complex(naast de b12 injecties die ik krijg), algenoliecapsules (omdat ik geen vis/vlees eet), zink, calcium-magnesium en vitamine c.
    Jodium heb ik een tijdje geslikt in de vorm van kelp (omdat ik geen brood eet)
    Maar nu voeg ik een paar keer per week zeewier toe aan mijn voeding, dat voldoet beter (want bevat ook veel andere waardevolle dingen).
    Als ik niet slik, dan merk ik dat snel aan mijn spieren en mijn gemoed.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bij mijn weten neem je b12 niet op via pillen. Misschien kan je je er eens op inlezen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jawel dat kun je wel via tabletten opnemen. Sommige mensen echter niet als ze een enzym missen. Dan zijn injecties nodig.

      Verwijderen
    2. De verpleeghuisarts van m'n moeder gaf tijdens gesprek hierover aan dat pillen niets doen.ze worden afgebroken in de maag.en gaan verloren zo
      Vandaar dat m'n moeder injectie krijgt.

      Verwijderen
  4. Er wordt afgeraden vit b12 zomaar te slikken.
    Als je getest moet worden vertroebelt het de uitkomst.
    Vit b12 te kort is best ernstig. Er bestaat nu een kliniek voor zelfs in Amsterdam.Vaak wordt de diagnose vit B te kort gemist waardoor er mensen bv anti deperessie medicatie krijgen welke niet nodig zouden zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja Ik slik Lamberts Multi guard osteo Ada NCD 50+. Biologisch gekocht via de RoodeRoos via lidmaatschap Moermanvereniging.

    Kruidvat spullen zijn voor mensen die hun gezondheid onbelangrijker vinden dan hun portemonnee. Zoals minofmeer terecht zegt. Er zit rotzooi in. De opname in je lichaam wordt verstoord. Bovendien is die rotzooi niet goed voor je lijf.

    Ouderdom komt met gebreken. Dat kost meer. De cv hoger, vitaminen, mineralen.
    Spieren en botten op orde houden kost moeite.

    Omdat ik al vier cm gezakt ben. Het kostte jaren voordat ik begreep dat het middel Green Lipped Mossel gekocht bij southern deep voor de rest van mijn leven bij mij hoort.
    Mijn huisarts waar ik ook een keer kwam en zij meet mij op, omdat ik dat vraag, vertelde me dat er veel green Lipped mossel wordt verkocht met weinig echte spullen.
    Ik bestel een keer per jaar in nieuw zeeland. Plus iets van douane kosten.

    Toch heeft dit niet verhinderd dat ik onlangs op een fietspad onderuitging en het zij-bot in mijn kuit brak. Alle auto-wegen waar ik reed op mijn helmscooter waren niet glad. De zon scheen. Ik moest het fietspad op. Nadat ik zag dat er weinig mensen mijn weg versperden, gaf ik gas. Ik ging onderuit. Kon nog net lopend... thuis komen.

    Wist je dat de vermogensbelasting voor 2018is verhoogd tot €30.000? Dat is hoger dan jouw netto jaarinkomen. Een opsteker dus.



    De moermanarts wilde dat ik nog een pilletje slikte voor de darmen. Ik heb veel geslikt. Ik was er zat van. Ik heb die spullen nog wel, maar al die dingen slikken? Lang genoeg gedaan.

    Bezuinig niet op je lijf. Je bent regelmatig ziek.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een onsamenhangend verhaal. Bijna niet te volgen.

      Dat je valt en iets breekt, wat heeft dat te maken met je innerlijke gezondheid. Het zijn botten. Je kunt ook echt wel iets breken zonder achterliggende gezondheidsproblemen hoor. Als je met snelheid van een scooter valt, vind ik het niet gek dat je iets breekt.

      Dat Zuinigaan vaker ziek is wijt ik volledig aan het regelmatig opvangen van de kleinkinderen. Ik en velen met mij hebben dat ook ervaren met kleine kinderen. Zeker als er ook een kinderdagverblijf in beeld is. Ik vind de conditie van Zuinigaan juist heel goed voor een dame op leeftijd.

      Dat kruidvat een aanbieding heeft, wil overigens niet zeggen dat je eigen merk gebruikt. Kruidvat verkoopt ook merkproducten en heeft daar regelmatig aanbiedingen op.

      Verwijderen
    2. Botten worden brozer. Als je +50 bent en iets breekt heb je recht op een dexascan.

      Jaren terug viel ik in de bocht van een fietspad waar een plas bevroren water lag op weg naar mijn werk. Een dag met mijn been omhoog volstond.

      Zuinigaan geniet van haar kleinkinderen. Het geeft haar energie.

      Verwijderen
    3. Inderdaad een onsamenhangend verhaal. Het merk Lamberts is van het bedrijf van Gert Schuitemaker, die een eigen rubriek in het Moermanblad heeft en ook een rol speelt in de inhoud van het blad. Het merk is peperduur. En dat je er via de MM vereniging korting op krijgt, heet zoiets niet koppelverkoop? Een bekende oncoloog in een Duitse kliniek die opmerkelijk positief stond tegenover complementaire geneeswijzen raadde aan NL kankerpatienten die dure merken af. Goedkope merken zouden net zo goed (of niet goed) volstaan. Ze vond het bedenkelijk om hier veel geld aan te besteden en raadde patiënten aan om dit geld aan ontspanning uit te geven. Of je botten brozer worden hangt vooral ook af van je hoeveelheid actieve beweging waarbij je vooral het contact met de grond hebt. Dus hardlopen, wandelen, traplopen, springen. Fietsen, zwemmen en yoga doen weinig of niets.
      En hoe een val afloopt is vaak meer een kwestie van geluk. Een cursus valbreken (of jong aan vechtsport hebben gedaan) zal w.s. net zoveel of meer uitrichten dan potten supplementen.

      Verwijderen
    4. Oh, ik weet zeker dat zuinigaan van haar kleinkinderen geniet. Maar dat neemt toch niet weg, dat je daardoor vatbaarder bent voor alle ziektekiemen die ze meenemen? Wat heeft het een met het ander te maken????!

      Botten worden brozer, zeker, maar dat neemt dan weer niet weg dat ik als 37-jarige ook gewoon iets kan breken als ik lullig terecht kom. Ik denk dat ZA's conditie overall misschien wel beter is dan de mijne. Ongeacht haar leeftijd.

      Verwijderen
  6. In het begin van mn zwangerschap nam ik trouw foliumzuur, vitamine D en calcium. Inmiddels (23wkn) denk ik er niet zo vaak meer aan. Ik probeer gewoon genoeg groente en fruit te eten en tot nu toe gaat alles voorspoedig.

    Omdat ik wat overgevoelige darmen heb vul ik altijd wel m'n mineralen aan na een 'aanval'. Ik merk dat ik dan vaak tekort krijg aan zouten en energie.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het bleek dat bij een uitgebreide test door Kassa (geloof ik of radar) dat HEMA de beste vitamines had. Wat op de verpakking stond dat zat er daadwerkelijk in. De dure merknamen hadden een voor een er minder in zitten dat wat op de verpakking werd gezegd. Een dure merknaam wil dus niet altijd leveren wat ze zeggen. Je betaalt voor de reclame zendtijd die ze moeten kopen en meer niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Vrouwen die niet meer menstrueren hebben zelden een ijzer tekort, want in alle groene groenten zit ijzer. Je kunt 2 x per jaar even in je vinger laten prikken en je HB meten, een te hoge dosis ijzer wordt opgeslagen in de lever en dat is niet bepaald goed. Daarom zit in een voedingssupplement voor ouderen vaak geen ijzer of een hele lage dosis.

    B12 langdurig slikken geeft een foliumzuur tekort, want B12 verbruikt foliumzuur tijdens de opname, daarom hebben zwangere vrouwen die foliumzuur hebben geslikt vaak een B12 tekort. Onderzocht bij Universiteit Maastricht. Een goed compleet vit B supplement is daarom beter, in de natuur noten granen zitten de B's ook als een familie bij elkaar. ze hebben elkaar nodig.

    Vitamine C is ascorbinezuur, is prima opneembaar de goedkoopste is prima, de dosis is wel van belang 1000 mg. per dag is eigenlijk al laag, terwijl 80 mg geadviseerd wordt. Een sigaret kost het lichaam al 25 mg. straling van een vliegtuig minstens 1000 mg per uur en een halfuur echte stress 500 mg. de geadviseerde 80 mg is echt de onder grens.

    Vit D is in vet oplosbaar, dus innemen bij het avondeten is het beste, ingenomen op een lege maag of met fruit (dan krijgen baby's het vaak), wordt het niet opgenomen) Bieke

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Slik je ook B11(=foliumzuur)? Zoals eerder al door Anoniem aangegeven geeft B12 langdurig slikken een foliumzuur-tekort.
    Bij B12-injecties werkt dat kennelijk anders, daar hoef ik geen B11 bij te slikken, maar in de periodes dat ik mijn injecties moet aanvullen met pillen moet ik daar ook B11 bij slikken.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik zou inderdaad oppassen met ijzerpillen. Teveel kan schadelijk zijn. Tip: laat je bloed eens prikken om te kijken of je een ijzertekort hebt.

    lila

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik moest met verschillende vit stoppen van het zhk omdat het bij mij juist te hoog werd.
    Vorige week weer moeten prikken om te zien hoe hoog mijn vit nu zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Je zou een keer bij de huisarts kunnen vragen om een algemene checkup van je bloed. Er wordt bij jou al regelmatig in je bloed gecontroleerd op cholesterol en suiker, denk ik (gezien het feit dat je suiker hebt), maar vraag dan eens, of de huisarts ook een keer de vakjes "ferritine" (ijzervoorraad), vitamine B12 en vitamine D3 aanvinkt. Vitamine D3 is misschien handig om te doen aan het einde van de winter, dan zijn de waardes op z'n laagst omdat we in Nederland dan het langst niet veel zon hebben gehad - dus als je waarde dan nog goed is, dan is de kans groot dat 'ie de rest van het jaar ook hoog genoeg is.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Botontkalking ,opnieuw beginnen ,komt voornamelijk door dat men te veel dierlijke eiwitten gebruikt. Hierdoor komen er teveel aminozuren metionine en cysteine vrij. Hier zit het element zwavel in en je lichaam verzuurd. Lichaam gaat calcium uit je botten halen om dit te neutraliseren. Gevolg Botontkalking.
    Ben met een studie erover bezig......

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Bij Nederlanders die een donkere huid hebben, te weinig met onbedekte huid in zonlicht komen, hebben vaak langdurig een te laag vit D gehalte. Vit D, calcium en magnesium zijn alle drie even belangrijk voor het sterk houden van botten, is er een tekort van een van deze dan krijg je krijgt botontkalking. Vooral zuivelproducten onttrekken calcium uit de botten. Bieke

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.