woensdag 16 augustus 2017

Een verborgen virus!

Het was op de kop af 24 jaar geleden dat ik voor het laatst, en dat was voor de 2e keer in mijn leven, een koortslip had gehad. In mijn wereld krijg je alleen een koortslip bij zware lichamelijke stress.
De eerste keer kreeg ik het toen ik in 1984 op de (semi)racefiets in een bocht onderuit ging en ik een flinke wond op mijn been en knie opliep. De huid van de knie moest gehecht worden en er was ook een enorme schaafwond met veel vuil in de wond. Ik heb een tetanusprik gehad en ik kreeg mijn allereerste koortslip die ik mij kan herinneren. Waarschijnlijk was ik wel ooit besmet met dit herpesvirus, maar dan kan ik mij niets meer van herinneren. De beenwond raakte geïnfecteerd en moest nog weken behandeld en schoongemaakt worden door de huisarts.

De tweede koortslip ontwikkelde ik in 1993  na 15 uren (van 10 uur 's ochtends tot 1 uur 's nachts op een stikhete, vuile, overvolle luchthaven op Kreta had doorgebracht. Het vliegtuig waarmee we zouden vliegen ging niet, het was stuk, al in Nederland. Daarvoor in de plaats kwamen vanaf Schiphol 2 kleinere vliegtuigen. In het eerste mochten bejaarden en gezinnen met kinderen plaatsnemen en de rest moest wachten op het volgende vliegtuig. Mijn reisgezel en ik hadden onze kinderen bij hun vaders in Nederland achtergelaten, dus we hadden geen kinderen bij ons en in de categorie bejaard vielen we nog lang niet.
We hadden al onze drachmen uitgegeven voordat we zouden gaan vliegen, dus geen geld voor drinken en eten. Pas na uren wachten verstrekte de reisorganisatie waardebonnen waarmee we iets te drinken of te eten konden halen, in uiterst zuinige hoeveelheden. Toen kwam ook pas de informatie over de oorzaak van de vertraging. We hadden tot dan toe geen idee. We zaten op de vuile vloer, want er waren niet genoeg stoelen, en we zijn half verhongerd en verdorst, pas in het vliegtuig ben ik weer wat bijgetankt. Uiteindelijk arriveerden we midden in de nacht op Schiphol en werden we met een gratis taxi (dat dan weer wel, dat was omdat er nog geen treinen reden) samen met andere noorderlingen naar Groningen gebracht. Toen kreeg ik koortslip nummer 2.


Ik weet dat het herpes-simplexvirus, dat de koortslip veroorzaakt, nooit meer verdwijnt en gewoon ergens in je lijf blijft zitten als je eenmaal besmet bent. Er is dus altijd kans op een opleving.

En toen was er dus ineens koortslip nummer 3! Na een lichte verkoudheid! Ik voelde me wel moe en futloos, maar zoiets als in bovenstaande verhalen was er absoluut niet gebeurd! Het stelde eigenlijk niets voor. Mijn kleinzoon en kleindochter waren ook verkouden geweest en die waren er behoorlijk ziek van, met hoge koortsen. Maar zo reageren baby's soms blijkbaar op een verkoudheidsvirus. Ik was verkouden en had hooguit een lichte verhoging en dan ineens een flink pijnlijke lip!
Zou ik er vanaf nu vaker last van krijgen?

13 opmerkingen:

  1. Ik kreeg mijn allereerste na de geboorte van mijn dochter. Ik heb het nu minstens twee tot drie keer op een jaar, vaak zonder enige aanleiding, regelmatig gedurende mijn verlof. Dus veel goede moed kan ik je met mijn ervaring niet geven.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik weet er het fijne niet van. Gelukkig heb ik dit virus zelf niet. Maar dit virus kan gevaarlijk zijn voor babies en jonge kinderen en helaas is het virus besmettelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een koortslip is erg pijnlijk en vervelend. Maar pas op met jouw jonge kleinkinderen. Ik las laatst een artikel dat jonge kinderen daar doodziek van kunnen worden. Nou ben ik beslist niet iemand die overal bang van wordt maar het zal je maar gebeuren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik weet dat het virus heel besmettelijk is en dat het voor baby's een erg nare ziekte is! Voor zover ik weet, zijn beide kleinkinderen nog niet besmet.
      Mijn jongste dochter en haar man zijn "koortslipkampioenen", ze hebben erg vaak koortslippen. Als peuter en kleuter had mijn jongste dochter soms wel 3 tegelijk. Helaas heeft ze, toen ze een relatie kreeg met haar huidige man, haar man besmet en nu hebben ze het beide regelmatig.

      Verwijderen
    2. Heeft ze net als haar moeder een SOA.....

      Verwijderen
    3. @Anoniem, een SOA is een seksueel overdraagbare aandoening. Je verwart genitale herpes met het virus dat een koortslip veroorzaakt. Herpes aan je geslachtsdelen krijg je uitsluitend door seksueel contact.
      Je hoeft iemand maar een beetje te knuffelen en dan breng je het koortslipvirus al over, dat komt doordat het virus zo besmettelijk is. Om nu van alle kinderen die met een koortslip rondlopen te zeggen dat ze een seksueel overdraagbare aandoening hebben, slaat echt nergens op!

      Verwijderen
  4. Biergisttabletjes nemen. Nu 2x 10 stuks zeker 2 dagen. Dan als onderhoud elke dag een stuk of 5. Ik koop ze bij de Hema ( 2,50). Bij de verbranding van je eten ( koolhydraten) is vit B nodig, simpel gezegd. Heb je veel koolhydraten gehad ? Maar verminderde weerstand kan de andere oorzaak zijn en daar valt ook in de wind lopen of in de zon zitten onder of slecht slapen.
    Nee je komt er nooit meer af ( ik draag het 65 jaar) Maar door de biergist weinig last. Van onze huisarts, toen ik kind was, moest ik biergistvlokken nemen. Nu de tabletjes ( die trouwens ook maken dat de muggen je minder prikken)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Een koortslip/herpesvirus kun je behandelen met l-lysine, dit is een aminozuur wat ons lichaam niet zelf kan maken. Het pakt het virus in zodat de uitbraak veel sneller geneest omdat het inactief wordt. Ook preventief kun je 2 x daags 1000 mg slikken als je bijv. weet dat je elke menstruatie een koortslip krijgt dan twee dagen voor de menstruatie beginnen tot de laatste dag, of als je naar een zonnig land of wintersport gaat. Mensen die heel vaak een koortslip hebben, kunnen baat hebben bij een paar maanden 500 mg per dag slikken zodat het virus een tijdje ingepakt wordt en daardoor inactief. Pinda's eten voedt het virus juist, want daar zit het aminozuur arginine in. Ons lichaam kan geen L-Lysine aanmaken, het zit vooral in vlees. De naam koortslip is misleidend, want de blaasjes kun je op alle slijmvliezen krijgen. Dus ook aan neus, ogen, in de mond en vagina. Bieke

    BeantwoordenVerwijderen
  6. L-lysine werkt bij mij geweldig,en smeer Sorefix op de lip. Gebruik deze middelen ook uit voorzorg bij een zonvakantie, zon en wind zijn ook funest! Op vakantie geen koortslippen meer, gelukkig.
    Proberen maar, zuinigaan!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Elk voorjaar als ik ga varen,zon,wind,vermoeidheid en lekkere broodjes,bedenk ik nu:-) krijg ik er last van.Heb daarom altijd zinkzalf,lysinezalf en een eugachina stift mee.Dat stopt en geneest goed.
    .

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik krijg er last van door zon en slaaptekort. Dat zijn mijn twee triggers. Beide zijn op te lossen, een Labello met UV-bescherming(ook swinters bij sneeuw) en genoeg slapen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. bij opkomende koortslip dagelijks 2 eetlepels opgeloste selasih zaadjes ( verkrijgbaar bij de toko) innemen. Hiermee verdwijnt de koortslip snel en verhoog je de kans dat het niet meer terug komt.
    Succes.
    Groet, Ellen

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hmmm, vervelend. Zeker omdat je het alleen krijgt als er echt iets gek aan d e hand was. Ik hoop n iet dat je het vaker gaat krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.